Predstavljen program 25. festivala glumca

 

U maloj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru 26. travnja 2018. predstavljen je dvadeset i peti Festival glumca, koji će se održati od 11. do 20. svibnja 2018. godine. Grad domaćin 25. festivala glumca je Grad Ilok, a domaćica festivala nacionalna prvakinja Branka Cvitković.

 

 

Već četvrt stoljeća, u organizaciji Hrvatskoga društva dramskih umjetnika i Kazališne družine „Asser Savus“, glumci dolaze u Vukovarsko-srijemsku županiju kako bi se okupili na jedinom festivalu koji u svom središtu ima glumca, pa su tako glumci izbornici, članovi ocjenjivačkoga suda, domaćini festivala i nagrađuje se isključivo glumačko umijeće, nagradama koje nose imena velikana hrvatskoga glumišta.  Gradovi Ilok, Otok, Županja, Vinkovci i Vukovar ugostit će dvadeset predstava iz cijele Hrvatske po izboru ovogodišnje izbornice Nade Abrus. "Dva mjeseca sam gledala predstave i uistinu sam se tome posvetila, vrlo pošteno i bez utjecaja sa strane sam odabrala svojih 20 predstava i apsolutno stojim iza njih i mislim da će publika koja bude gledala moj izbor biti oduševljena", rekla je izbornica Nada Abrus. Predsjednik Festivalskog odbora Joško Ševo kazao je kako je glumac u središtu pozornosti Festivala glumca te kako glumci s velikom radosti očekuju početak svakoga Festivala.

 


Sve izvedbe pratit će ocjenjivački stručni sud kojeg čine profesorica Tatjana Bertok-Zupković s Umjetničke akademije u Osijeku, glumica Hana Hegedušić iz Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu te prošlogodišnji dobitnik Nagrade Fabijan Šovagović Vinko Kraljević, umirovljeni član ansambla Zagrebačkoga gradskoga kazališta Komedija. Oni će dodijeliti osam nagrada svojim kolegama za najbolja umjetnička dostignuća. Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca, Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade i Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljuju se kao i proteklih godina. Novost jubilarnog Festivala glumca je posvećivanje posebne pažnje mladim glumicama i glumcima. Stoga postojeća Nagrada Ivo Fici, koja se dodjeljivala za najboljeg mladoga glumca ili mladu glumicu, postaje nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje mladoga glumca do 28 godina te se uz nju uvodi nova nagrada. To je Nagrada Zvonimir Torjanac za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina.

 


Uz predstave u natjecateljskom program Festival glumca donosi i bogat poprati program, uključujući svečano otvorenje i dodjelu nagrada, Dan domaćice, Glumce pjesnike, Misu za glumce i Glumačko sijelo. Popratni program, uz spomenuta tradicionalna događanja, ugostit će dvije predstave i to predstavu za odrasle Dimnjačar Kerekeš Teatra i predstavu za djecu Kiki-jev cirkus u životinjskom carstvu Tvornice lutaka. Održat će se i treći Susret akademija, na kojem će se s ispitnim predstava predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku te Umjetničke akademije u Splitu. Za trajanja Festivala bit će postavljena i retrospektivna izložba fotografija Dražena Bote 25 godina Festivala glumca u predvorju Slovačkog doma u Iloku, Doma kulture Otok, Hrvatskog doma Vukovar, Dvorane Mladost u Županji te Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

 

 

Svečano otvorenje 25. festivala održat će se u subotu, 12. svibnja 2018. u 20 sati u Slovačkom domu u Iloku.