U ponedjeljak 14. svibnja 2018. glumac i pjesnik Enes Kišević održao je 3 nastupa u Osijeku

 

U ponedjeljak 14. svibnja 2018.  glumac i pjesnik Enes Kišević održao je 3 nastupa u Osijeku.

 

 

 

Prvi je ostvaren sa studentima Filozofskom fakultetu u Osijeku. Na susretu je bilo četrdesetak studenata i profesora.  U interaktivnom ozračju, Enes je govorio poeziju svjetskih i hrvatskih poznatih pjesnika.  Poseban akcent dao je na povijest poetske pisane riječi, od vremena zapisa starih nekoliko tisućljeća pa do danas.   Dakako, govorio je i vlastite stihove. Program je trajao po dogovoru 45 minuta, dakle 1 školski sat.  Ispraćen je odobravanjem i dugim pljeskom.

 

Drugi susret ostvaren je u osječkoj Prvoj gimnaziji. U organizacijskom dijelu posebno se istakla profesorica Margareta Princip koja je okupila tridesetak najdarovitijih učenika, najvećim dijelom maturante da se uključe u Enesov interaktivni program.   Akcenat je bio na velikanima književnosti: Andriću, Krleži  i Marinkoviću.   Nakon dogovorenih 45 minuta učenici nisu reagirali na školsko zvono već su poželjeli da se susret produži… pa je praktično potrajao i desetak minuta duže i to na uštrb sljedećega školskog sata u drugim učionicama i kod drugih profesor,  ali na opću radost učenika! 

 

Treći susret održan je Klubu knjižare Nova u središtu grada. Bilo je prisutno oko stotinu posjetitelja. Tu se Enes pokazao u punom svjetlu svoje poetske veličine jer je najvećim dijelom opisivao okolnosti pod kojima su nastajale pojedine pjesme iz njegovog bogatog opusa i kome su posvećene.  Program je trajao 65 minuta. Publika je bila toliko ushićena da se nakon programa, slikala s njim i tražila autograme.  I tu postignuta interakcija pa je jedna mlada profesorica poželjela govoriti Enesovu pjesmu … I ništa te kao ne boli…  To je i učinila uz veliki aplauz odobravanja. Moderator ovog susreta bio je prof. Ivica Vuletič, inače vlasnik knjižare Nova. 

 

I ovom prilikom bilo je govora i o Enesovom  ponovnom dolasku  u Osijeku, što je samo znak njegovih vrlo uspješnih nastupa.  

 

Nastupe je organizirala Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih aktivnosti ANKH iz Osijeka, a voditelj sva tri susreta bio je Zvonko Penović, pjesnik i publicist.