Dodjelom nagrada i priznanja završio je 24. festival glumca

Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima je u subotu završio 24. Festival glumca. Izbornik Festivala Siniša Ružić izabrao je 18 predstava koje su bile u konkurenciji za nagrade. O festivalskim nagradama odlučivao je procjenjivački sud u kojem su se nalazili Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik), Darko Janeš (samostalni umjetnik) i Nedim Prohić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija). Domaćica Festivala bila je glumica Marija Sekelez.

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Eciji Ojdanić za ulogu Suzane u predstavi „Kako život“ Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba, te Miji Krajcar za ulogu Pepeljuge u predstavi „I živjele su sretno“ Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković i produkciji Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Nagradu Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dobili su Vinko Kraljević za ulogu Branka u predstavi „Kako život“ Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i produkciji zagrebačkog Kazališta Moruzgva i Željko Königsknecht za ulogu Gospodina Jurića u predstavi „Traži se novi suprug“ Mire Gavrana u režiji Željka Königsknecht i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Nagrada Ivo Fici za mladu žensku ili mušku glumicu do 28 godina pripala je Aneti Matulić za ulogu Tihane u predstavi „Cabaret Splićanke“ Ivana Lea Lema u produkciji Gradskog kazališta mladih Split. Nagradu Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade dobio je ansamblu predstave „Bijeli jelen“ Vladimira Nazora u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu otišla je u ruke ansamblu predstave „Kao na nebu“ Raya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

“Zatvaramo 24. Festival glumca, a dogodine slavimo četvrt stoljeća ovoga predivnog festivala u koji svi rado navraćamo – i hvala Slavoniji”, poručila je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Perica Martinović. Predsjednik Festivalskog odbora Joško Ševo rekao je kako glumci već 24 godine pokušavaju vratiti ljubav kojom Vukovarsko-srijemska županija dočekuje glumce svake godine i to će nastaviti činiti i ubuduće.

Fotografije potražite na poveznici.

Još samo danas možete pogledati predstave

24. festival glumca prilazi svojoj završnici. Zadnji dan kazališnog programa je pred nama u sklopu kojeg vas očekuju tri predstave u natjecateljskom programu te tri ispitne produkcije studenata s triju akademija u Hrvatskoj.

Sutra, u subotu, 20. svibnja završava Festival glumca dodjelom nagrada i priznanja u 17:00 sati na Glumačkom sijelu u Izletištu Kunjevci.

Mali noćni razgovori 24. festivala glumca

Pred nama su još samo tri Festivalska dana, koja uz natjecateljski program, donose Susrete kazališnih akademija. Publici će se predstaviti klasa prof. Joška Ševe s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, klasa prof. Roberta Raponje s Umjetničke akademije u Osijeku te diplomska monodrama s Umjetničke akademije u Splitu pod mentorstvom Brune Bebić Tudor. Večeras, 18. svibnja, u 23:00 sata u atriju hotela Admiral u Vinkovcima održat će se i Mali noćni glumački razgovori 24. festivala glumca.

Dan domaćice na Salašu Tena

Danas, 17. svibnja, program 24. festivala glumca kreće tradicionalnim druženjem nazvanim "Dan domaći(na)ce". Ove godine Dan domaćice Marije Sekelez održat će se na Slašu Tena u Vinkovcima s početkom u 12:00 sati. Potom slijedi predstava "Velika zvijerka" Kazališta Planet art, s početkom u 18:30 u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić", a slijede ga monodrama Mije Begović "Sve što sam prešutjela" kao dio popratnog programa u 20:00 u Otoku te za kraj "Ja sam dama" CZK Omiš.

Glumci do nedjelje preuzimaju "ključeve" gradova Vukovarsko-srijemske županije

U Vinkovcima je svečano otvoren 24. festival glumca. Festival glumca i njegova umjetnička nastojanja najbolje ocrtava tekst kojeg je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca, a on glasi: "Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sam, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: „kazalište, to sam ja“. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla. Upravo se zato Festival glumca ne održava slučajno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je objeručke prigrlila ovaj svehrvatski festival kao svoje najznačajnije kazališno i kulturno zbivanje.“ Te riječi napisane za treći Festival glumca mogu se primijeniti i na ovogodišnji festival.

Perica Martinović svoj je govor počela ulomkom iz "Prologa Dugog nosa" Marina Držića jer kako je istaknula: "Ja sam krenula s ovim tekstom jer upravo ove godine slavimo 450. obljetnicu od smrti našeg velikog Hrvatskog pisca. Sve je to naša lijepa Hrvatska. Naša Hrvatska s množinom malih gradova cvjetova koji svaki sa svojim koloritom daju Hrvatsku cjelinu. Vinkovci, Županja, Otok, Vukovar, Ilok, gradovi Festivala glumca u kojima slavimo glumca i riječ jer u početku bijaše riječ i riječ bijaše od Boga i Bog piše riječ, a teatar je riječ."

Zanimljivo je da su festival pred prepunim gledalištem Kazališta "Joza Ivakić" u Vinkovcima zajedno otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije te Perica Martinović, predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika.

Nakon svečanog protokola izvedena je predstava ženske autorske ekipe "I živjele su sretno" u režiji Frane Marije Vranković, po tekstu Nine Horvat, te izvedbi Jelene Hadži-Manev, Mije Krajcar, Doris Pinčić-Rogoznica i Selme Mehić,a u produkciji Scene Gorica. Predstava na duhovit način progovara o problemima u suvremenom braku i muško-ženskim odnosima.

Festival traje do 20. svibnja u 17:00 sati, kada će se u dodjelom nagrada i priznanja u Izletištu Kunjevci, u kojem će od podneva trajati Glumačko sijelo.

#

Svi press materijali i fotografije u visokoj rezoluciji nalaze se na poveznici: https://goo.gl/KTafMP

Svečano otvorenje 24. festivala glumca

Sinoć je izvedbom "Viteza slavonske ravni" Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku krenuo 24. festival glumca. Danas se festivalski program nastavlja u Dvorani "Mladost" u Županji u 18:30 sati izvedbom predstave "O ljubavi" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, koja će imati reprizu u 21:00 sat u Slovačkom domu u Iloku. Svečanost otvorenja Festivala održat će se u 21:00 sat u Gradskome kazalištu "Joza Ivakić" u Vinkovcima. Nakon protokarnog programa izvest će se predstava "I živjele su sretno...?" Scene Gorica Pučkoga otvorenog učilišta Velika Gorica.

Vitez slavonske ravni

Vitez slavonske ravni, prva predstava 24. festivala glumca

Večeras kreće 24. izdanje Festivala glumca u 19:00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku izvedbom predstave "Vitez slavonske ravni" u režiji Dražena Ferenčine.

Autobus iz Vinkovaca (ispred Gradskog kazališta "Joza Ivakić") kreće u 17:30 sati, iz Vukovara (ispred Hrvatskog doma) u 17:30 sati, iz Županje (ispred Dvorane Mladost) u 17:00 sati. Otočane vozi minibus koji kreće u 16:30 sati ispred Doma kulture.

Hrvatske željeznice i ove godine vam omogućuju 40% popusta na povratnu kartu za dolazak u Vinkovce iz Zagreba na Festival glumca. Ovjera putnih karti vršit će se u info centru Festivala glumca u Hotelu Admiral.

Ne propustite 24. izdanje festivala glumca od 12. do 20. svibnja u Vinkovcima, Otoku, Iloku, Vukovaru i Županji

Gradovi Vukovarsko-srijemske županije idući tjedan postaju kazališno središte jer će se u njima održati 24. izdanje Festivala glumca u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Kazališne družine Asser Savus. Jedini je to festival u čijem je središtu isključivo glumac. Izbornici, članovi ocjenjivačkoga suda, domaćini i domaćice te nagrađeni su isključivo glumci, pa se stoga s pravom kaže da je Festival glumca posvećen glumcima i glumačkim umjetničkim ostvarenjima. Iako je krenuo kao festival monodrame i komornog kazališta, do svog 24. izdanja razvio se u festival na kojem se mogu vidjeti i velike ansambl predstave te daje uvid u različita glumačka ostvarenja, od monodrama za odrasle do dječjih lutkarskih ansambl predstava.

Tako će i ove godine od 12. do 20. svibnja ocjenjivački sud, kojeg čine Izmira Brautović, Darko Janeš i Nedim Prohić, pogledati osamnaest predstava prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije, među kojima su zastupljene ansambl predstave za odrasle i za djecu, komorne predstave te monodrame, po izboru Siniše Ružića. Po zadnjoj predstavi u natjecateljskom programu očekuje ih težak zadatak dodijeliti četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagovićza najbolja umjetnička ostvarenja dvoje glumaca i dvije glumice, Nagradu Ivo Fici za mladog glumca ili glumicu do 28 godina, Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

Ovogodišnja Domaćica festivala je glumica Marija Sekelez, dugogodišnja ravnateljica Kazališta Žar ptica u Zagrebu. Tradicionalni Dan domaćice održat će se u srijedu, 17. svibnja, na Salašu Tena u Vinkovcima. Bogati popratni program Festivala, uz tradicionalnu večer poezije „Glumci pjesnici“ (18. svibnja u 19:00 sati u Kavani Aurelia u Vinkovcima) te „Male noćne glumačke razgovore“ (18. svibnja u 23:00 sata u atriju Hotela Admiral), uključuje i gostovanje poljske predstave „Dosjei“ Teatra Osmi dan, monodramu „Sve što sam prešutjela“ Mije Begović, Kratku predstavu „Nenad X“ Ogranka mladih HDDU-a, Okrugli stol o 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85. godišnjici smrti kazalištarca Joze Ivakića i Susrete kazališnih akademija s produkcijama klase redovitog profesora Joška Ševe s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, klase izvanrednog profesora Roberta Raponje s Umjetničke akademije u Osijeku te diplomskog ispita Anete Matulić s Umjetničke akademije u Splitu.

Svečano otvorenje 24. festivala glumca održat će se u Vinkovcima, gradu domaćinu, u subotu, 13. svibnja s početkom u 21:00 sat u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“, a nakon svečanog protokola bit će izvedena predstava „I živjele su sretno“ Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica u režiji Frane Marije Vranković i izvedbi Mije Krajcar, Doris Pinčić-Rogoznica, Jelene Hadži-Manev i Selme Mehić. Sve predstave u službenoj konkurenciji izvest će se u Vinkovcima, Iloku, Otoku, Vukovaru i Županji, a Festival završava tradicionalnim Glumačkim sijelom i dodjelom nagrada i priznanja u Izletištu Kunjevci u Vinkovcima.

Raspored 24. festivala glumca.

Razgovor sa Sinišom Ružićem, izbornikom 24. festivala glumca

Siniša Ružić: Hrvatsko kazalište je neizmjerno bogato kvalitetama i vještinama.Povodom nadolazećeg 24. izdanja Festivala glumca (12.-20. svibnja 2017.), koji je posvećen glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu jer su na njemu glumci izbornici, domaćini, članovi ocjenjivačkoga suda te se nagrade dodjeljuju isključivo za glumačka ostvarenja, razgovarali smo s ovogodišnjim izbornikom Sinišom Ružićem. Odgledavši 61 prijavljenu predstavu, među njima je izabrao 18 predstava iz 10 različitih gradova.


Koja Vam je bila nit vodilja pri izboru predstava za 24. izdanje Festivala glumca?

Obzirom da se ipak radi o Festivalu GLUMCA, i glumačke umješnosti, nastojao sam odabirom istaknuti izuzetnu i razvijenu glumačku vještinu, te osobnost koja svojim šarmom i prepoznatljivošću obogaćuje društvo i komunikaciju u njemu. Nastojao sam da što više zahvatim sve hrvatske krajeve, i domaći tekst, a tijekom odabira nametnula se tema koju bih mogao opisati kao „Žensko pismo-žensko autorstvo-žensko poduzetništvo“. Također sam želio pogurati one koji su nedovoljno medijski prisutni, a to zaslužuju, i teme koje pridonose dijalogu u društvu.

Čuli smo da niste kao izbornik putovali avionom već da ste birali putovanja autobusom kad god je to bilo moguće. Koliko Vam je naporno bilo mjesecima putovati i gledati predstave?Jeste li putem doživjeli neku smiješnu ili čudnovatu zgodnu?

Na predstave sam putovao svakojako, jer sam sve želio uživo pogledati. Nastojao sam putovati što jeftinije, i ne ostajati na spavanju, jer to košta, a sredstva se mogu korisnije upotrijebiti. Zadnjih nekoliko dana je bilo zanimljivo, odigrao bih svoju predstavu u Gavelli, pa u 5 ujutro krenuo i odvozio 400 km, pogledao predstavu u 11 ujutro, iduću u 19 navečer u trećem gradu, i vratio se doma pred zoru, da u 12 opet izvedem svoj program, i pogledam još jednu u 19h. Nekad je fizički naporno, ali svi ti susreti su inspirativni, pa sam ih za svoj gušt i zapisao, i možda to negdje iskoristim.

Dobili ste gotovo cjelokupan uvid u prošlosezonsku kazališnu produkciju. Postoji li neka zajednička kazališna tendencija u cijeloj Hrvatskoj?

Naše kazalište je još uvijek pozitivno neovisno od društva i politike, na način da može sve reći i na sve upozoriti. Postoji uistinu velik raspon tema i stvaralačkih kvaliteta. Ono što je ohrabrujuće je mnoštvo tema koje propituju drugo i drugačije u društvu, te afirmacija čovjeka i čovječnosti, različitosti i tolerancije.

Jeste li promijenili cjelokupni dojam o stanju u Hrvatskom kazalištu obilazeći županije i gradove kao izbornik?

Hrvatsko kazalište je neizmjerno bogato kvalitetama i vještinama. Otvoreno je i za brojne gostujuće umjetnike, iako stvaralac u kazalištu nikad nije gost, nego domaćin. I mislim da čak i novaca ima dovoljno, a volio bih da naše kazalište više koristi kapital i znanje školovanih producenata i organizatora s odjela produkcije na ADU.

Kada se osvrnete na sve naslove koji su prijavljeni na Festival glumca ove godine, koliko je šarolik ponuđeni repertoar te nedostaje li određenih naslova u hrvatskom glumištu?

Kao što smo zapeli u ratu i ratnim temama, žao mi je što kazalište više ne obrađuje te strašno bolne teme, koje još uvijek čekaju katarzu. Imamo priče i ljude za deset holivudskih Oskara, a ignoriramo ih.

Imate li kao glumac u stalnom angažmanu prilike zaigrati u kazalištima koja nisu Vaša matična kuća i na neovisnoj sceni te jeste?

Obzirom na moju doskorašnju veliku zauzetost u Gavelli, i na to da ne pripadam klanovima, i ne uklapam se u medijski poželjan tip bulimične androginije, nemam ponuda sa strane. Imao sam u posljednjoj godini jedan dan snimanja serije. Hvala im, ipak. Obzirom na moj društveni i politički angažman, i na to da se borim protiv korupcije, lopovluka i gluposti u društvu i struci, uskraćeno mi je i sudjelovanje u novim projektima u Gavelli. Imam puno planova i razvijam svoju kazališnu i filmsku produkciju, imam izuzetne suradnike i ljude koje želim otkriti i predstaviti. Sinkroniziram crtiće u Livadi i uživam u svijetu mašte i bajke.

Siniša Ružić izabrao je predstave za 24. festival glumca

Izbornik 24. Festivala glumca, Siniša Ružić, od 61 prijavljenih predstava odabrao je njih 18 koje će publika moći pogledati od 12. do 20. svibnja 2017. godine u gradovima Vukovarsko-srijemske županije: ovogodišnjem gradu domaćinu - Vinkovcima, zatim Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku.

Među njima nalaze se predstave iz čak deset gradova: Zagreba, Velike Gorice, Siska, Splita, Omiša, Osijeka, Varaždina, Virovitice, Vinkovaca te Mostara.

Izabrane predstave za 24. festival glumca


Iz metropole izabrane su: „Kao na nebu“ Gradskog dramskog kazališta Gavella, „Traži se novi suprug“ Satiričkog kazališta Kerempuh, „Velika zvijerka“ Kazališta Planet Art, „Kako život“ Kazališta Moruzgva, „Demokracija“ Udruge Riječi/Prave/Predstave, „Sarmica“ Kazališne grupe Lectirum te „Pluća“ Teatra Exit, nastala u koprodukciji s Domom kulture Kristalna kocka vedrine – Gradskim kazalištem Sisak. Iz Velike Gorice izabrana je predstava „I živjele su sretno…?“ Scene Gorica – POU Velika Gorica, a iz Splita „Buža“ Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu te „Cabaret Splićanke“ Gradskoga kazališta mladih u Splitu. S juga, iz Omiša, na Festival se plasirala i monodrama „Ja sam dama“ Centra za kulturu Omiš – Gradskoga kazališta Mali princ, a izbornik se odlučio i za predstave „Vitez slavonske ravni“ Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku“, „Oćeš, nećeš, doktor“ Kerekesh teatra iz Varaždina, „(Slučajnog) Perverznjaka“ Gradskoga kazališta Joza Ivakić – Vinkovci te „O ljubavi“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Ni najmlađa publika nije zanemarena pa će moći pogledati tri predstave namijenjene svome uzrastu: „Duricu – male ljubavi“ Gradskog kazališta Žar Ptica iz Zagreba, „Bijelog jelena“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku te „2,14 h“ Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku.

Ponajbolja glumačka umjetnička ostvarenja na Festivalu bit će nagrađena s četiri Nagrade Fabijan Šovagović, Nagradom Ivo Fici za glumca/icu do 28 godina, Nagradom Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te Nagradom Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

NATJEČAJ ZA 24. FESTIVAL GLUMCA

Natječaj za 24. Festival glumca Intendantima i ravnateljima kazališta, festivala, kazališnih družina i umjetničkih organizacija


Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija raspisuju

N A T J E Č A J

za 24. FESTIVAL GLUMCA

I.
24. Festival glumca održat će se od 12. do 20. svibnja 2017.g.
Za sudjelovanje na Festivalu mogu se prijaviti kazališne predstave premijerno izvedene od 1. siječnja do 31. prosinca 2016.g.

Rok za prijavu nanatječaj je 21. siječanj 2017.g.

II.
Za sudjelovanje na Festivalu mogu se prijaviti sva kazališta, festivali, glumačke družine i umjetničke organizacije te pojedinci - članovi Hrvatskog društva dramskih umjetnika i studenti Akademije dramske umjetnosti koji svojim umjetničkim djelom ispunjavaju uvjete natječaja. Prijavljuje se jedna (1) predstava, a u prijavi molimo obavezno navesti točan datum premijernog izvođenja predstave, dostaviti programsku knjižicu i snimku predstave, kao i ispunjeni Upitnik koji je sastavni dio ovog natječaja.

III.
Izborniku Festivala treba osigurati najmanje tri termina za gledanje prijavljene predstave i to u razdoblju od 21. siječnja do 31. ožujka 2017.g., a o terminima igranja predstava treba promptno i pravovremeno obavještavati Tajništvo HDDU-a.
Izbor predstava izbornik će objaviti najkasnije do 1. travnja 2017.g.

IV.
Sudionici Festivala predstave će igrati u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku. Grad domaćin 24. Festivala glumca su Vinkovci.

V.
Posljednjeg dana održavanja Festivala Ocjenjivački sud dodjeljuje: dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumicama; dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumcima;nagradu Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladoj glumici ili glumcu do 28 godina; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. Nagrade se sastoje od priznanja, statua Fabijan Šovagović, Ivo Fici, Nevenka Filipović i Vanja Drach te novčanog iznosa.

VI.
Svim sudionicima osigurani su putni troškovi, dnevnice, hotelski smještaj na bazi punog pansiona te troškovi prijevoza scenografije sukladno raspoloživim sredstvima Festivala glumca, a druge naknade nisu pokrivene (autorski honorari za izvedb u i sl. dodatni troškovi).

VII.
Prijave za Festival u propisanom natječajnom roku, uz obavezno ispunjeni priloženi Upitnik, dostavljaju se naadresu: Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, 10000 Zagreb, Amruševa ulica 19/III.

Za Festivalski odbor Festivala glumca:
Marija Filipović, dipl.oec.
Izvršna producentica


Upitnik za prijavljenu predstavu 24. Festivala glumca