Festival glumca posvećen je glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu te je jedini festival u Hrvatskoj u čijem je središtu isključivo glumac. Glumci su izbornici, domaćini, članovi ocjenjivačkoga suda te se nagrade dodjeljuju isključivo za glumačka ostvarenja jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događaja. Laureati uz statuu "Fabijan Šovagović", "Ivo Fici" i "Nevenka Filipović" dobivaju i novčanu nagradu.

Festival glumca i njegova umjetnička nastojanja najbolje ocrtava tekst kojeg je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca, a on glasi: „Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sam, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: „kazalište, to sam ja“. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla. Upravo se zato Festival glumca ne održava slučajno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je objeručke prigrlila ovaj svehrvatski festival kao svoje najznačajnije kazališno i kulturno zbivanje.“

Sve je krenulo za kratkog susreta u stanci probe u kazalištu Kerempuh 1993. godine kada je Himzo Nuhanović izložio ideju budućeg Festivala glumca tadašnjem predsjedniku Hrvatskog društva dramskih umjetnika Zvonimiru Torjancu, koji je ideju osnivanja Festivala glumca na rubu bojišnice prihvatio je s oduševljenjem te su se u organizaciju ubrzo uključili i Vanja Drach i Katarina Bahun. Prvi festival glumca nije se održao i svibnju, već u studenom 1994. godine uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, odnosno tadašnjeg župana Mateja Jankovića i Zdenke Buljan, županijske pročelnice za kulturu. Hvala im na tome! Izbornik Vanja Drah te je godine za repertoar Festivala odabrao najzanimljivije komorne predstave iz prethodnih godina i time dao podnaslov Festivalu glumca: Festival monodrame i komorne scene. Danas Festival glumca više ne nosi taj podnaslov je jer prerastao u Festival koji pred publiku donosi i komorne i velike ansambl predstave.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca, a utemeljili su ga 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika  i Vukovarsko-srijemska županija.

Festivalom glumca upravlja Festivalski odbor.

Festival glumca održava se uz veliku financijsku potporu Vukovarsko–srijemske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, HUZIP-ova Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturne raznolikosti te sponzora.