IZBORNICA 31. FESTIVALA GLUMCA

Ksenija Prohaska

Iz iznimno bogatog kazališnog, filmskog, glazbenog i spisateljskog opusa nacionalne dramske prvakinje Ksenije Prohaske, opusa koji je i razgranat i dubok, a po svemu jedinstven u našem glumištu, pravi je izazov izdvojiti uloge, naslove, suradnike, pozornice i medijsku recepciju koja može opisati ili barem ocrtati u obrisu njezinu spektakularnu umjetničku karijeru. Djelomično kršeći teatrološku konvenciju, ovom prilikom odbacujemo kronološki slijed njezina umjetničkog puta i započinjemo podatkom o četrnaest njezinih filmova u holivudskim produkcijama. Tu ćemo ponajprije izdvojiti njezinu ulogu Marlene Dietrich u filmu “Bugsy” Berryja Levinsona, gdje igra s Warrenom Beattyjem (koji je ujedno bio i producent filma), Joe Mantegnom, Harvey Keitelom, Ben Kingsleyjem i Annette Benning.

U američkome dijelu njezine karijere tu je i nezaobilazni “No Place to Hide” Richarda Danusa s Krissom Kristoffersonom, Drew Barrymore i Martinom Landauom. Holivudska produkcija, film “Transilvania 6-5000” Rudija De Lucea s Jeff om Goldblumom, Geenom Davis i Johnom Bynerom, kao i “Gosti iz Galaksije” našeg oskarovca Dušana Vukotića biti će nezaobilazni filmovi unutar Prohaskine filmografije. Postaje članicom Društva američkih filmskih djelatnika.

Izuzev filma, na domaćim i svjetskim pozornicama Prohaska nastupa kao glazbenica i dramska umjetnica, a riječ je o Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, House of the Blues, Roy Thopson Hall, La Cage au Follu, Vine and Street Bar, a od talijanskih pozornica izdvajamo rimski Avditorium Parco Della Musica, gdje je interpretirala Matu Harii, Fabia Fabora u pratnji Orchestra Roma Sinfonietta Enia Morriconea, kao i nastup s Marlene Dietrich u znamenitom njujorškom Theatre LaMaMa.

Na hrvatskim pozornicama dominirala je u ulogama zagrebačkoga HNK, riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, splitskoga HNK, kao i dubrovačkoga kazališta Marina Držića te zagrebačkog Dramskoga kazališta Gavella. Ostvarila je suradnje u najuglednijim produkcijama u suradnji s velikim domaćim i stranim redateljima: Ivicom Kunčevićem, Vladimirom Gerićem, Petrom Šarčevićem, Božidarom Violićem, Joškom Juvančićem, Tomom Durbešićem, Eduardom Milerom, Ivanom Leom Lemom, Nenni Delmestre, Aleksandom Ogarjovim, Geogijem Parom, Arsenom Ostojićem, Krešimirom Dolenčićem, Vinkom Brešanom, Sašom Anurovim, Januszem Kicom, Dejanom Projkovskim i mnogim drugima.

A kazališna publika uvijek će je poistovjetiti s ulogama u predstavama Tetovirana ruža gdje je bila Serafina Splićanka, s Filumenom Marturano, s Barunicom Castelli, s Marlene Dietrich, s Billy Hollyday, s Edith Piaf, s Clarom Schumann, s Matom Hari, s Klitemnestrom u Orestiji…

DOMAĆIN 31. FESTIVALA GLUMCA

Draško Zidar, glumac

Rođen 1961 u Virovitici. Od 1986. u stalnom angažmanu Kazališta Virovitica. Odigrao više od 150 premijernih kazališnih te 50 filmskih naslova. Dobitnik više strukovnih nagrada od kojih izdvajamo Nagradu hrvatskog glumišta, nagradu “Fabijan Šovagović“ na Festivalu glumca, Zlatnu arenu u Puli. Povremeno režira, svira, pjeva, piše pjesme, kuha, jede i pije; vozi bicikl i igra tenis…

DOMAĆINI DOSADAŠNJIH FESTIVALA

Anja i Dragan, 2023. godine

Filip Radoš, 2022. godine

Ksenija Prohaska, 2021. godine

Niko Pavlović, 2021. godine

Žarko Potočnjak, 2019. godine

Branka Cvitković, 2018. godine

Marija Sekelez, 2017. godine

Ivo Gregurević, 2016. godine

Goran Grgić, 2015. godine

Lela Margitić, 2014. godine

Helena Buljan, 2013. godine

Vlatko Dulić, 2012. godine

Zlatko Vitez, 2011. godine

Relja Bašić, 2010. godine

Boris Miholjević, 2009. godine

Martin Sagner, 2008. godine

Vanja Drach i Zvonimir Torjanacac, 2007. godine

Špiro Guberina, 2006. godine

Pero Kvrgić, 2005. godine

Neva Rošić, 2004. godine

Marija Kohn, 2003. godine

Tonko Lonza, 2002. godine

Eliza Gerner, 2001. godine

Miše Martinović, 2000. godine

Gita Šerman-Kopljar, 1999. godine

Josip Bobi Marotti, 1998. godine

Mato Ergović, 1997. godine

Nada Subotić, 1996. godine

Fabijan Šovagović, 1995. godine