DOBITNICI NAGRADA

Na 28. Festivalu glumca (2021. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Petra Dugandžić i Ornela Vištica te Trpimir Jurkić i Ronald Žlabur; Nagradu Nevenka Filipović Buga Marija Šimić; Nagradu Nada Subotić za najbolju glumicu do 28 godina Josipa Anković; Nagradu Ivo Fici Josip Ledina, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava „Hotel Zagorje“ u režiji Anice Tomić i produkciji GDK Gavella.

Na 27. Festivalu glumca (2020. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Linda Begonja i Ana Marija Veselčić te Vladimir Andrić i Goran Grgić; Nagradu Nevenka Filipović Matija Šakoronja; Nagradu za najbolju glumicu do 28 godina Monika Vuco Carev; Nagradu Ivo Fici Bernard Tomić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava „Ja od jutra nisam stao“ Une Vizek, u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba. Posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru predstavi N. V. Gogolja „Kabanica“ u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus & Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

 

Na 26. Festivalu glumca (2019. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Olga Pakalović i Ana Vilenica te Filip Križan i Siniša Popović; Nagradu Nevenka Filipović ansambl predstave „Nikomu pravo“; Nagradu za najbolju glumicu do 28 godina Matea Marušić; Nagradu Ivo Fici Dominik Karakušić. Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je predsjednici Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perici Martinović, a Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca nekadašnjoj vukovarskoj gradonačelnici Zdenki Buljan.
Trijenalna Nagrada za najbolji kazališni plakat odklukom ocjenjivačkog suda u kojem su se nalazili Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, dodijeljena je dizajneru Antoniju Doliću za plakat predstave “Ljudski glas” Zagrebačkoga kazališta mladih.
Posebnu pohvalu za plakat predstave za djecu ocjenjivački sud dodijelio je autoru Vladimiru Andriću za plakat predstave „Pepeljuga“ Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci.

Na 25. Festivalu glumca (2018. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Antonija Stanišić Šperanda i Petra Kovačić Pavlina te Borko Perić i Goran Koši; Nagradu Nevenka Filipović Edi Ćelić; Nagradu za najbolju glumicu do 28 godina Tesa Litvan; Nagradu Ivo Fici Robert Španić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Dvoje u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža

 

Na 24. Festivalu glumca (2017. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Ecija Ojdanić i Mia Krajcar te Vinko Kraljević i Željko Königsknecht; nagradu Ivo Fici Aneta Matulić; nagradu Nevenka Filipović ansambl predstave Bijeli jelen Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Kao na nebu Raya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

 

Na 23. Festivalu glumca (2016. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Nela Kocsis i Anja Šovagović Despot te Marko Torjanac i Joško Ševo; nagradu Ivo Fici Pere Eranović; a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Bljesak zlatnog zuba Mate Matišića u režiji Zorana Mužića i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Nagrada za najbolji kazališni plakat dodijeljena je Vanji Cuculiću za plakate predstava Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ iz Zagreba.

 

Na 22. Festivalu glumca (2015. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Mladena Gavran i Nataša Janjić te Ivan Brkić i Marko Torjanac; nagradu Ivo Fici Erna Rudnički; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade Danijel Radečić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava 260 dana Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 

Na 21. Festivalu glumca (2014. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Jasna Palić Picukarić i Nela Kocsis te Marko Torjanac i Filip Juričić; nagradu Ivo Fici Slaven Španović; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade Luka Dragić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Sada je, zapravo, sve dobro Olje Lozice u režiji Olje Lozice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

 

Na 20. Festivalu glumca (2013. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Jasna Palić Picukarić i Anastasija Jankovska te Boris Svrtan i Nenad Srdelić; nagradu Ivo Fici Nikša Arčanin; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade Berislav Tomičić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Srce veće od ruku Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita.

 

Na 19. Festivalu glumca (2012. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Anja Šovagović Despot te ravnopravno Marija Sekelez i Natalija Đorđević; Rakan Rushaidat te ravnopravno Renè Bitorajac i Tarik Filipović; nagradu Ivo Fici dobila je Lana Helena Hulenić; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je ansambl predstave Mala djeca, veliki ljudi (Luka Juričić, Dean Krivačić, Tomislav Krstanović, Igor Kovač) Renate Carole Gatice, Natalije Manojlović i Lane Šarić u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini predstava Mrzim istinu Olivera Frljića u režiji Olivera Frljića i produkciji Teatra &TD iz Zagreba. Priznanje za poseban doprinos 19. festivalu glumca dobio je Joško Ševo.

 

Na 18. Festivalu glumca (2011. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Nataša Janjić i Ljiljana Bogojević te Siniša Popović i Rene Medvešek; nagradu Ivo Fici dobio je Mladen Kovačić; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Pero Juričić, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava 39 stepenica Buchana / Hitchcocka / Barlowa u režiji Franke Perkovići izvedbi Kazališta Virovitica, Ludens teatra iz Koprivnice i Hrvatskog kazališta Pečuh.

Na 17. Festivalu glumca (2010. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Slavica Knežević i Barbara Nolate Krešimir Mikić i Joško Ševo; nagradu Ivo Fici dobile su ravnopravno Ana Maras i Maja Posavec; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobila je Jasmina Žiljak, a nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Balon Mate Matišića, u režiji Mislava Brečićai izvedbi Teatra Exiti Teatra 2000. Trijenalnu nagradu Fabijan Šovagović za najbolji kazališni plakat dobio je Vanja Cuculić (Studio Cuculić) za plakat predstave Ilijada 2001. GDK Gavella iz Zagreba. Posebno priznanje za njegovanje i očuvanje hrvatske kulturne baštine dodijeljeno je Himzi Nuhanoviću, redatelju predstave Inoče Joze Ivakića, u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.

Na 16. Festivalu glumca (2009. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Olga Pakalović i Judita Franković te Rakan Rushaidat i Amar Bukvić; nagradu Ivo Fici Živko Anočić; nagradu za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je ansambl predstave Pepeljuga Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku – za sve glumačke kreacije, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Djeca sa CNN-a Amira Bukvića u režiji Aide Bukvić i izvedbi Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

Na15. Festivalu glumca (2008. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Nela Kocsis, zajednički Tatjana Feher i Nikolina Marić te Tomislav Lipljin i Frane Perišin; nagradu IvoFici dobili su zajednički Amar Bukvić i Filip Juričić; nagradu za najbolje glumačko lutkarsko ostvarenje dobio je Hrvoje Zalar, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstava Četvrta sestra J. Glowackog u režiji Same M. Strelca i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Na 14. Festivalu glumca (2007. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Alma Prica, Bruna Bebić-Tudor, Mustafa Nadarević i Čedo Martinić; nagradu Ivo Fici dobila je Csilla Baráth-Bastaić, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstava Smisao života gospodina Lojtrice u režiji Saše Anočića i izvedbi Kazališta KNAP – Kulturnog centra Peščenica iz Zagreba.

Na 13. Festivalu glumca (2006. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Andrea Blagojević, Tatjana Bertok-Zupković, Mirko Soldano i Boris Svrtan; nagradu Ivo Fici Nataša Janjić, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstava Vrata do u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

Na 12. Festivalu glumca (2005. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Anja Šovagović-Despot, Vanja Ćirić, Dragan Despot i Draško Zidar, nagradu Ivo Fici Renata Sabljak, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstava Svoga tela gospodar u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Na 11. Festivalu glumca (2004. godine)

Nagrade Fabijan Šovagović dobili su: Elizabeta Kukić, Jagoda Kralj-Novak, Zoran Pokupec i Rakan Rushaidat, nagradu Ivo Fici Antonija Stanišić, a nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Nikolaja Vladimiroviča Koljade Kokoš u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi HNK-a iz Varaždina.

Na 10. Festivalu glumca (2003. godine)

Nagrade su dobili Mladena Dervenkar-Gavran, Daria Lorenci, Stojan Matavulj i Hrvoje Barišić, a nagradu Ivo Fici dobila je Olga Pakalović, dok je nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila predstava Angela Beolca Muškardin u režiji Davora Mojaša i izvedbi HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Na 9. Festivalu glumca (2002. godine)

Nagrade su dobili Edita Majić, Daria Lorenci, Zoran Pokupec i Krešimir Mikić, a nagradu Ivo Fici dobila je Dora Polić, dok je nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila predstava Renea Medvešeka Brat magarac u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

Na 8. Festivalu glumca (2001. godine)

Nagrade su dobili Zdenko Botić, Alen Liverić, Mladena Gavran i Dubravka Crnojević-Carić, a nagradu Ivo Fici dobila je Srđana Šimunović, dok je nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Otac (Josip Genda, Milan Štrljić, Milivoj Beader, Elvis Bošnjak).

Na7. Festivalu glumca (2000. godine)

Nagrade su dobili Alma Prica, Ksenija Prohaska, Željko Vukmirica i Hrvoje Zalar, a nagradu Ivo Fici dobila je Ivana Boban.

Na6. Festivalu glumca (1999. godine)

Nagrade su dobili Pero Kvrgić, Doris Šarić-Kukuljica i Nataša Dangubić (Ivo Fici) te Vilim Matula za najbolju monodramu, te nagrada za ansambl predstavu – za skupnu glumačku igruu predstavi Art (Boris Buzančić, Relja Bašić i Vanja Drach) u izvedbi Teatra u gostima Zagreb.

Na 5. Festivalu glumca (1998. godine)

Nagrade su dobili Katarina Bistrović-Darvaš, Ljubomir Kerekeš i Dražen Šivak (Ivo Fici) te Darko Ćurdo za najbolju monodramu.

Na 4. Festivalu glumca (1997. godine)

Nagrade su dobili Barbara Rocco, Ljubomir Kerekeš i Rene Bitorajac (Ivo Fici) te Zvonimir Zoričić za najbolju monodramu.

Na 3. Festivalu glumca (1996. godine)

Nagrade su dobili Vlasta Knezović, Zvonimir Zoričić i Nina Violić (Ivo Fici) te Božidar Orešković za najbolju monodramu.

Na 2. Festivalu glumca (1995. godine)

Nagrade su dobili Neva Rošić, Vili Matula i Marko Torjanac (Ivo Fici).

Na 1. Festivalu glumca (1994.godine)

Nagrade za najbolju glumicu ravnopravno su dobile Neva Rošić i Nada Subotić, za najboljeg glumca Tomislav Lipljin, a nagradu Ivo Fici za najboljeg mladog glumca/glumicu dobila je Adrijana Vicković.