Ocjenjivački sud dodjeljuje nagrade:

  • Četiri ravnopravne nagrade Fabijan Šovagović za najbolja glumačka ostvarenja: dvije glumice i dva glumca
  • Nagradu Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina
  • Nagradu Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina (dodjeljuje se od jubilarnog, 25. Festivala glumca 2018.g.)
  • Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade (dodjeljuje se od 2008.g.)
  • Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini (dodjeljuje se od 2010.g.)
  • Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu
  • Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca

Povijest nagrada

Na 1. Festivalu glumca (1994.) dodijeljene su tri ravnopravne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja te Nagrada Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladog  glumca ili mlade glumice do 28 godina. 

Glumci laureati dobivali su statuu satira.

Treći Festival glumca (1996.) donosi i Nagradu za najbolju monodramu, a 6.(1999.) godine Nagradu za najbolji ansambl. Te dvije nagrade od 8. festivala glumca (2001.) spajaju se u jedinstvenu Nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Dvanaesti Festival glumca (2005.) uvodi sustavno dodjeljivanje nagrada. Počinju se dodjeljivati četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja glumačka ostvarenja dvije glumice i dva glumca, a i Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dobiva ime Nagrada Fabijan Šovagović.

Godine 2007. prvi se put dodjeljuje trijenala Nagrada za najbolji kazališni plakat (2007., 2010., 2013., 2016.).

S obzirom da se na Festivalu glumca prikazuju i predstave za djecu i mlade te lutkarske predstave, na 15. festivalu glumca (2008.) uvodi se Nagrada Nevenka Filipović za najbolje glumačko lutkarsko ostvarenje, koja od 2009. nosi podnaslov “za najbolje glumačko lutkarsko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade”.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini 2010. godine postaje Nagrada Vanja Drach.

Kako bi se nagradila najbolja ostvarenja mladih glumaca i glumica na jubilarnom, 25. festivalu glumca (2018.) uvodi se Nagrada  za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, a dosadašnja Nagrada Ivo Fici postaje nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28. godina. Godine 2019. nagrada dobiva ime Nagrada Nada Subotić. Iste godine uvode se i nagrade: Nagrada Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca te Nagrada Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu

Posebna priznanja dodijeljena su 2010. Himzi Nuhanoviću za njegovanje i očuvanje hrvatske kulturne baštine, 2012. Jošku Ševi za poseban doprinos 19. festivala glumca te 2013. Mati Ergoviću za glumačko ostvarenje.