Riječ izbornika 30. Festivala glumca

Drage glumice i glumci,

poštovani suradnici na sceni i oko nje i svi uvaženi članovi naše velike kazališne obitelji, puno iskrenih i toplih pozdrava. Kada mi je prije nepuna tri mjeseca ponuđena veoma važna i laskava „uloga“ izbornika Festivala glumca i to jubilarnog, tridesetog po redu, prihvatio sam je bez puno razmišljanja. Bio sam, iskreno rečeno, ugodno iznenađen na ukazanom povjerenju. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u donošenju te odluke. Svi znamo o kakvoj se ozbiljnoj, lijepoj ali i nezahvalnoj zadaći radi. Procjenjivati i ocjenjivati nečiji trud i zalaganje nije nimalo jednostavan zadatak. A sudjelovanje na jednoj takvoj smotri kao što je Festival glumca priželjkuju sva kazališta. Pitanje je to prestiža i velike satisfakcije za uložen trud i sasvim je izvjesno da bi učešće na njemu nagovijestilo uspješan kraj tekuće sezone.

Tri mjeseca su brzo prošla, ni jednog trenutka nisam imao osjećaj da sam pogriješio u svojoj odluci. Upravo suprotno, samo sam se još jednom uvjerio, u svojim zrelim godinama, kako se mi svi kao velika familija bavimo posebnim, čudesnim i tako lijepim pozivom. Izuzetno mi je drago da sam mogao biti od pomoći u pripremi realizacije ovog, za naš ceh, izuzetno važnog festivala. Zanemarujući napor i umor uživao sam gledati vas. Nasmijavali ste me ali i znali zabrinuti pa dovesti i do suza, donoseći uvjerljivo muke i dramatičnost života „malih“ običnih ljudi. Gledao sam 46 naslova za „odraslu“ populaciju i 13 naslova za djecu i mlade. Po svom dubokom uvjerenju i po čistoj savjesti odabrao sam 13 iz prve grupacije i dva naslova za djecu i mlade.
Predano sam tražio, otkrivao i zbrajao, u svim vašim nastupima, kvalitetne i opravdane razloge za odabir, po mom iskrenom mišljenju, premalog broja svih vrijednih uradaka. Znam da će biti nezadovoljnih i opravdano ne previše sretnih ansambala, ali to je naprosto neminovno i neizbježno. Živimo i stvaramo u uistinu nesigurnim, nepredvidivim vremenima. Potrebno je puno hrabrosti, puno uvjerenja, htijenja, kreativnosti i predanosti da bi se što kvalitetnije izrazili sa scene. Dubokog sam uvjerenja da samo tako možemo barem na kratko, našoj vjernoj publici uljepšati i olakšati prolazak kroz ova turbulentna, složena vremena. Još jednom svima vama zahvaljujem na visokoj profesionalnosti, velikom trudu i predanosti tijekom vaših nastupa. Za kraj obratio bi se „mladim snagama“. Zadivili ste me snagom izraza. Donijeli ste puno kvalitetnih, pametnih i zanimljivih kreacija. Molim vas samo tako nastavite. Sve je u vašim rukama.

Vaš Zijad
(Zijad Gračić, izbornik 30. Festivala glumca)

Mirela Brekalo Popović

Mirela Brekalo Popović (Zagreb, 6. veljače 1956.) hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica. Glumom se počela baviti u osmom razredu osnovne škole, i nakon II. gimnazije u Križanićevoj, 1975. godine, upisala je Akademiju dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Članica je ansambla Kazališta “Komedija”.

Maro Martinović

Rođen 6. siječnja 1961. godine u Dubrovniku. Godine 1983. diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1984. do 1990. godine član ansambla Kazališta Marina Držića u Dubrovniku. Od 1992. godine član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Sudjelovao u gotovo svim predstavama matičnog kazališta.

Miroslav Čabraja

Rođen je Slavonskom Brodu, 7. siječnja 1979.Klasičnu gimnaziju završio je u Pazinu, a 2008. godine diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.  Iste godine postaje član ansambla drame HNK-a u Osijeku. Od lipnja 2019. u statusu je prvaka Drame HNK u Osijeku u kojem je odigrao mnoge velike uloge.

Izabrane predstave za 30. Festival glumca

Grad domaćin Ilok

Ilok, Otok, Vukovar, Županja, Vinkovci
(od 14. do 21. svibnja 2023.)

1. SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH, Zagreb
Mihail A. Bulgakov „PSEĆE SRCE“ u režiji Aleksandra Švabića

2. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU – STUDENTSKI CENTAR – TEATAR &TD, Zagreb
Vanja Jovanović / Petra Pleše „MALA ZABAVA“ u režiji Vanje Jovanovića

3. TEATAR RUGANTINO, Zagreb
Ivan Vidić „KRONIKA SEOSKE LJUBAVI“ u režiji Darija Harjačeka

4. DIVAN TEATAR, Zagreb
Dorotea Šušak prema improvizacijama glumaca „STUDENTICA“ u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića

5. B GLAD PRODUKCIJA, Samobor
Igor Weidlich „PUNI PANSION“ u režiji Tihane Strmečki

6. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT
Ivana Vuković „55 KVADRATA“ u režiji Ivana Plazibata

7. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA pl. ZAJCA RIJEKA
Federico Garcia Lorca „YERMA“ u režiji Rajne Racz

8. Koprodukcija HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA ZADAR i KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR
Ivo Brešan „PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA“ u režiji Dražena Ferenčine

9. ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE – GRADSKO KAZALIŠTE PULA
Dario Fo „MISTERO BUFFO 2“ u režiji Valtera Roše

10. Koprodukcija KAZALIŠTA MARINA DRŽIĆA, Dubrovnik i GRADSKOG KAZALIŠTA „JOZA IVAKIĆ“ VINKOVCI
Henrik Ibsen „NORA – KUĆA LUTAKA“ u režiji Paola Tišljarića

11. KAZALIŠTE VIROVITICA
Francis Veber „BUDALA ZA VEČERU“ u režiji Draška Zidara

12. KEREKESH TEATAR, Varaždin
Ljubomir Kerekeš „BEBA“ u režiji Ljubomira Kerekeša

13. GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA
Marijan Matković „SLUČAJ MATURANTA WAGNERA“ u režiji Jasmina Novljakovića

14. KAZALIŠTE MALA SCENA, Zagreb – Predstava za djecu i mlade –
Ivica Šimić „RUSALKA“ u režiji Ivice Šimića

15. LUTKARSKA SCENA „IVANA BRLIĆ – MAŽURANIĆ – SCENA „I.B.M.“, Zagreb – Predstava za djecu i mlade –
Braća Grimm „IVICA I MARICA“ u režiji Luke Juričića

16. CENTAR ZA KULTURU NOVI VINODOLSKI i Ana Vilenica
Beatrice Kurbel / Ane Vilenica “OTOČKA TERCA” u režiji Ivana Vanje Alača

Izbornik 30. Festivala glumca
Zijad Gračić, ak. glumac

IZBORNIK 30. FESTIVALA GLUMCA

 

Zijad Gračić – rođen u Kaknju 1959. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Tuzli, a potom se seli u Zagreb gdje je upisao studij glume. Diplomirao je u Zagrebu na Akademiji dramskih umjetnosti. Prvu je televizijsku ulogu ostvario 1981. godine kada je glumio u seriji “Nepokoreni grad”. Nakon što je diplomirao na Akademiji 1984. godine, postaje članom dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glumac koji je ostvario velik broj kazališnih i filmskih uloga, no publika ga najviše pamti po ulogama u televizijskim serijama, zbog kojih je i prozvan “kraljem sapunica”. Slobodno vrijeme voli provesti s obitelji, na putovanjima.

Neke od predstava u kojima je glumio: “Otelo”, “Majstor i Margarita”, “Ples lopova”, “Svadba”, “Andrija Hebrang”, “Propast Magnuma”, “Pir ivanjskih krijesnica”, “Potopljena zvona”, “Tramvaj zvan žudnja”, “Kralj Lear”, “Hasanaga”, “Što je muškarac bez brkova”, “Dantonova smrt”, “Građanin plemić”, “Postolar od Delfta”, “Ciganin, ali najljepši” i brojne druge.
U seriji “Inspektor Vinko” ulogu je ostvario 1984. godine, a iste je godine glumio i u filmu “Zadarski memento”. Sljedeće je godine glumio u filmovima “Horvatov izbor” i “Eter”, a Tomu Pintarića glumio je 1986. godine u seriji “Putovanje u Vučjak”.

1987. godine Gračić je ostvario filmsku ulogu u “Na kraju puta”, Grofa je utjelovio 1989. godine u seriji “Ptice nebeske”, a Edu u filmu “Stela” 1990. godine.
U filmu “Sedma kronika” glumio je 1996. godine policajca, a ulogu Elija ostvario je 2003. godine u filmu “Ispod crte”.

2004. godine ostvario je ulogu u filmu “Slučajna suputnica” kao i u seriji “Zabranjena ljubav” u kojoj je glumio Tomislava Kosa.
Šarmantnog Franju Fishera glumio je 2005. godine u seriji “Ljubav u zaleđu”, 2006. godine Antu Dragana u “Običnim ljudima”, dok je 2007. godine ostvario uloge u serijama “Urota” i “Ponos Ratkajevih”.
U filmu “Zapamtite Vukovar” Zijad je glumio 2008. godine, a iste je godine utjelovio Zvonimira Perkovića u seriji “Zakon ljubavi”. Iduće je godine bio Siniša Krvavica Njasvi u seriji “Bitange i princeze”, premijer u “Žene s broja 13” te Nikola Bukovac u “Dolini sunca”.
U HRT-ovom plesnom showu “Ples sa zvijezdama” natjecao se 2010. godine s plesnom partnericom Tihanom Devčić.

2011. godine glumio je Dušana Žanka u filmu “Lea i Darija – Dječje carstvo” te Egona Martinovića u seriji “Pod sretnom zvijezdom”. Uz to, te je godine posudio glas Flinu McFinu u animiranom filmu “Auti 2”.
Sljedeće je godine glumio inspektora u seriji “Larin izbor”, a ostvario je i ulogu u filmu “Djeca jeseni”. Ponovno je ostvario iduće godine ulogu inspektora, no ovaj put u seriji “Počivali u miru”, a 2014. godine pojavio se kao Lovrić u seriji “Stipe u gostima”.
U seriji “Novine” glumio je samotnjaka Martina Vidova 2016. godine.
2017. godine glumio je doktora Grivanovića u seriji njemačke produkcije “Zločini na Jadranu”, koju je u Njemačkoj pogledalo nekoliko milijuna gledatelja. Iste je godine glumio i sudca Janka Rogića u kratkom filmu “Belissima, mai piu”.

Zijad je uz glumačke angažmane radio i kao predavač na Akademiji u Tuzli i u Osijeku.

Dobitnik je nagrade Mila Dimitrijević za najbolju mušku ulogu u predstavi “Dantonova smrt” 2008. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Dobitnici nagrada i priznanja 29. Festivala glumca

Prema izboru ovogodišnjeg stručnog Ocjenjivačkog suda u čijem su sastavu isključivo glumci, a koji je radio je u sastavu Perica Martinović (predsjednica), Anita Schmidt i Vanja Ćirić, dodjeljene su slijedeće nagrade:

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu

Nina Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi U AGONIJI

U režiji Ivice Buljana i izvedbi HNK u Zagrebu

Svojom jakom osobnošću i nemjerljivim talentom Nina progovara kroz prizme neke suvremene Laure, Laure danas, jednako snažne i krhke u istom trenutku. Snažne emocije dopiru i do zadnjeg gledatelja… Još jednom Nina pokazuje, dokazuje i opravdava epitet prvakinje drame. Čestitamo Nina!

 

Linda Begonja za ulogu Frosine u predstavi ŠKRTAC

U režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Fascinantna je Lindina sposobnost da se potpuno glumački ogoli na sceni. Ova rasna glumica zrači putenošću, a svojom glumačkom energijom dopire do publike koja joj na poklonu aplaudira i viče BRAVO. Bravo Linda, tvoje umijeće zanata, brzina govora, duhovitost kao u posljednjem dijelu predstave kada i sama postaješ gledateljicom koja gricka kokice ostat će nam u pamćenju. Baš si nas nasmijala i hvala ti na tome. BRAVO!

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca

Siniša Popović za ulogu Henrika u predstavi KAD SVIJEĆE DOGORE

U režiji Branka Ivande, i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato iz Zagreba

Ako je smrt zadana i neizbježna onda postaju dominantna pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdaje, i kao kruna pitanje: „Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti?“ Naš veliki glumac Siniša Popović kroz Henrika progovara o ovim važnim pitanjima, progovara iz mraka, iz svoje svijetlosti, a scena nakon kraja predstave još uvijek svijetli snagom njegovog glumačkog talenta. Hvala Siniša što smo uživali u pravom teatru.

Hrvoje Kečkeš za ulogu Harpagona u predstavi ŠKRTAC

U režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji ZGK Komedija

Predstava „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajca svjesna je istovremeno i Molierovog komediografskog umijeća kao i nositelj glavne uloge Hrvoje Kečkeš, ali i vremena u kojem ova inscenacija nastaje, te ga on neprestano otvara našoj suvremenosti, koketira elementima pop kulture, time dodatno naglašavajući komičnost lica. Hrvoje predvodi ansambl svojom glumačkom snagom, duhovitošću, karakternom igrom u interakciji s publikom, koja i sama postaje dio Molierovog raspleta. Čestitamo od srca!

Nagrada “Ivo Fici” za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina

Domagoj Ivanković za ulogu u predstavi REALISTI, i ulogu oca u predstavi MALA FRIDA

„Realisti“ u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba, i “Mala Frida”, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačiću i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba 

Puna ga je scena. Pršti glumačkim talentom. Glumačkom energijom i autoironijom osvaja srca publike, ali i žirija. Pred ovim mladim glumcem velika je budućnost.

Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina

Dea Presečki za ulogu Matiaša u predstavi MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK

U režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu

Mlada Dea Presečki svojom ulogom krenula je na teški put traženja istine i pokazala da je samo istina na sceni vidljiva. Iako mlada, svojom snažnom pojavom, iskrom u oku, suverenim scenskim pokretom i moćnim glasom nosi magiju ove predstave.

Nagrada “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade

Amanda Prenkaj za uloge Male Fride u predstavi MALA FRIDA

U režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba

Amanda nas odvodi u magičan svijet djetinjstva slikarice FRIDE KHALO koja je kao djevojčica oboljela od dječje paralize i već tada osjetila kako je to biti drugačiji. Ona mašta o prijateljima koji joj se neće rugati. Fascinantnom glumačkom iskrenošću i toplinom, Amanda gradi novi i ljepši svijet, svijet u kojem bi svi željeli živjeti. Svijet prihvaćanja drugačijih i svijet prijateljstava koji nas čine boljim. Bravo Amanda!

Nagrada „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini

REALISTI

U režiji Matka Raguža i izvedbi Teatra Exit iz Zagreba

Nepodnošljiva lakoća površnosti dopušta nam misliti da možemo ostvarivati svoje snove bez imalo uloženog truda. Diskriminacija, predrasude, neprilagođenost, narušeni međuljudski odnosi. Realisti nam kroz smijeh govore o kaotičnoj realnosti i apsurdu vremena u kojem živimo u maniri kabarea kroz kroz parodije i glazbene komentare. Sjajan mladi ansambl, petero beskrajno talentiranih, a uz to I glazbeno nadarenih gumaca Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović kroz smijeh nas odvode u svijet svakodnevnice koja nije najljepša. BRAVO

Riječ izbornika

Poštovane kolegice, poštovane kolege, dragi domaćini, Slavonke i Slavonci

Iza nas je još jedna pandemijska godina, godina izolacije i ograničenog rada kazališta. Ali i godina u kojoj kazališta i glumci, opet, nisu dozvolili da im to umanji strast, ljubav i želju prema pozivu i poslu, za koji volimo reći da je najljepši na svijetu. To se vidi i po broju i kvaliteti prijavljenih predstava za 29. izdanje festivala. Svaki će izbornik reći da je imao nezahvan posao odabrati samo nekolicinu predstava, od puno prijavljenih. Nezahvalan jest, ali je i odgovoran i prekrasan. I čast je! I ljepota!
Jedno od prvih jasnih sjećanja u životu mi je kada sam sjeo u gledalište, prije gotovo pedeset godina i čekao početak svoje prve kazališne predstave „Mendo i Slavica“!!! Taj trenutak gašenja svjetla u dvorani i otvaranje zastora nikada neću zaboraviti! I sada, nakon gotovo pedeset godina, ne znam koliko odgledanih predstava i nekoliko tisuća odigranih, taj osjećaj uzbuđenja i oduševljenja činom dolaska u kazalište, sjedanja u gledalište, gašenja svjetla i početka gledanja predstave, nije me napustio.
Nadam se da će i publika na Festivalu glumca isto tako uživati u odabranim predstavama, kao što sam i ja uživao. Žao mi je što nisam mogao odabrati još više predstava, jer je bilo još predstava koje su zaslužile biti ovdje, ali propozicije su propozicije i broj je ograničen. Nijanse su odlučivale za neke predstave koje nisu na Festivalu. Trudio sam se biti objektivan, koliko je to moguće u tako subjektivnoj sferi kao što je umjetnost! Ali ovo jest umjetnost! I zanat! I vještina! I talent! I rad! I baš zbog toga sam težio tome da se u odabranim predstavama to vidi i da svaki glumac na sceni bude glavni lik predstave. Jer ovo je festival glumca! Koliko sam u tome uspio, procijenit ćete vi, draga publiko iz prekrasne Slavonije!

Jer bez Vas niti nas nema!

Živjelo kazalište!

Srdačno Vaš,
Davor Svedružić
U Zagrebu, travanj, 2022.

Izabrane predstave za 29. Festival glumca

Grad domaćin Vinkovci

Vinkovci, Ilok, Otok, Vukovar, Županja
(od 13. do 21. svibnja 2022.)

1. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU
Miroslav Krleža „U AGONIJI“  u režiji Ivice Buljana

2. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU i TEATAR ERATO, Zagreb
Prema romanu Sandora Maria i adaptaciji Christophera Hamptona „KAD SVIJEĆE DOGORE“  u režiji Branka Ivande

3. ZAGREBAČKO GRADSKO KAZALIŠTE KOMEDIJA
Alan Ayckbourne „TREBA SE ZNATI PONAŠATI“ u režiji Tomislava Pavkovića

4. SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH, Zagreb
J.B.P. Molière „ŠKRTAC“  u režiji Dore Ruždjak Podolski

5. TEATAR EXIT, Zagreb
Jure Karas „REALISTI“ u režiji Matka Raguža

6.KAZALIŠTE PLANET ART, Zagreb i  ZAGREBAČKO GRADSKO KAZALIŠTE KOMEDIJA
Peter Quilter „KORAK PO KORAK“  u režiji Marka Torjanca

7. GLUMAČKA DRUŽINA HISTRION, Zagreb
Ephraim Kishon  „BILA JE TO ŠEVA“  u režiji Lee Anastazije Fleger

8. UMJETNIČKA ORGANIZACIJA KAZALIŠNA DRUŽINA REBEL, Zagreb
Miran Kurspahić – Rona Žulj „KRIZNI STOŽER“  u režiji Mirana Kurspahića

9. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT
Karel i Josef Čapek „KUKCI… ZAUSTAVLJENA PRIČA“  u režiji Saše Anočića

10. GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT
Prema „Medvjedu“ i „Prosidbi“ A. P. Čehova „PSI, PARE, PIŠTOLJI“  u režiji Ivana Plazibata

11. KAZALIŠTE PLAYDRAMA, Split
Autorski projekt Ivane Vuković i Helene Petković „SRETNA NE BILA“  u režiji Helene Petković

12. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU
William Shakespeare „SAN LJETNE NOĆI“  u režiji Tamare Damjanović

13. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U VARAŽDINU
Tituš Brezovački „MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK“  u režiji Krešimira Dolenčića

14. DRAMA PLUS, Zadar
Édouard Louis „TKO JE UBIO MOG OCA“ u režiji Vinka Radovčića

15. KAZALIŠTE VIROVITICA
Davor Špišić „ALABAMA“ u režiji Darija Harjačeka

16. Zajednička predstava GRADSKOG KAZALIŠTA „JOZA IVAKIĆ“ Vinkovci, GRADSKOG DRAMSKOG KAZALIŠTA GAVELLA, Zagreb, LUDENS TEATRA, Koprivnica, GRADSKOG KAZALIŠTA POŽEGA i CENTRA ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE I KULTURU BJELOVAR
Josip Kozarac – Borislav Vujčić „TENA – KRONIKA RASPADA JEDNE LJEPOTE“ u režiji Dražena Ferenčine

17. KAZALIŠTE MALA SCENA, Zagreb
Predstava za djecu i mlade Paško Vukasović i Ivana Vuković „AUT“  u režiji Paška Vukasovića

18. GRADSKO KAZALIŠTE „ŽAR PTICA“, Zagreb
Predstava za djecu i mlade, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić „MALA FRIDA“  u režiji Anice Tomić

19. GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA
Predstava za djecu i mlade H. C. Andersen „CAREVO NOVO RUHO“  u režiji Ružice Maurus

Izbornik 29. Festivala glumca
Davor Svedružić, ak. glumac

IZBORNIK 29. FESTIVALA GLUMCA

 

Davor Svedružić hrvatski je kazališni, televizijski i filmski glumac rođen 13. svibnja 1968. u Sisku. Glumu je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Kazališne uloge: HNK Zagreb: Macbeth, Sin Domovine, Kletva; GD “Histrion”: Grička vještica, Hrvatski Diogenes; Teatar “Lapsus”: Mušica, Varalice, Scapinove spletke, A sad spavajte, Dekameron; Komorni teatar klasike: Udovica iz Efesa, Don Juan u paklu, Apolon iz Belaca; CZK Sisak: Ribar Palunko i njegova žena, Zabava; Teatar “Grdelin”: Poletija grdelin iz žuja; ZGK “Komedija”: Crna kraljica, Priča s južne strane, Na tri kralja ili kako hoćete, Gospodsko dijete, Buba u uhu, Opera za tri groša, Motel Mrak, Čaruga, Budala za večeru, Svoga tela gospodar, Mali dućan strave, San ivanjske noći, Mala Floramye, Narodil se mladi kralj, Čekajući epitaf, Patnje gospodina Mockinpotta, Legalisti, Skidajte se do kraja, Uhvaćen u mrežu, Nosonja, Cigle svete Elizabete, Đerdan, Posudi mi tenor, Da, ministre!, Cabaret, Diplomac, Broadway u Komediji – Inventura (i koautor); Dobra duša iz Sečuana, Mala kavana, Skup, Bljesak zlatnog zuba, Gospođica iz Maksima, Kneginja čardaša, Revizor, Opet on, 39 stepenica, Legenda o svetom Muhli; Zaljubljeni Shakespeare; Brat bratu, Mandragola, Tena – kronika raspada jedne ljepote.
Filmske uloge: Četverored (Sedlar), Kao u lošem snu (Mitečevski), naslovna uloga u filmu Ante se vraća kući (Sviličić), Ajmo žuti (Žarković), Duga mračna noć (Vrdoljak)

Nagrada hrvatskoga glumišta 2013. za ulogu Stanislava Pajcenovića (“Muke po Iveku”, GD Histrion). U ansamblu ZGK Komedija od 1999

Dobitnici nagrada i priznanja 28. Festivala glumca

Prema izboru ovogodišnjeg stručnog Ocjenjivačkog suda u čijem su sastavu isključivo glumci, a koji je radio je u sastavu Ivica Zadro (predsjednik), Ana-Marija Vrdoljak i Jakov Bilić, dodjeljene su slijedeće nagrade:

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu

Petra Dugandžić za ulogu u predstavi POTPUNI STRANCI

U režiji Renea Bitorajca i produkciji Kazališta Luda kuća Zagreb

Uvjerljivim glumačkim ostvarenjem interpretira ulogu žene koja zbog nezadovoljstva okolnostima svakodnevnog života traži različite načine ispunjenja sreće. Petra sjajnim glumačkim sredstvima igra ženu koja traži utjehu u alkoholu i povremenim dopisivanjem s nepoznatim muškarcem želeći time ispuniti osjećaj zanemarenosti i samoće.

 

Ornela Vištica za ulogu Predsjednice u predstavi PREDSJEDNICI & CA (PRETPOSLJEDNJA VEČERA)

U režiji Tarika Filipovića i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh i FIJI GRUPA Zagreb

U iznimnoj partnerskoj igri prekaljenih i iskusnih glumačkih interpretatora Ornela daje poseban doprinos svim članovima ansambla. Njena interpretacija predsjednice odiše mladenačkom svježinom i ženskom energijom. Svojom izvedbom i šarmom plijeni pozornost.

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca

Trpimir Jurkić za ulogu Petra u predstavi FRANCUZICA

U režiji Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića u produkciji HNK Split

Ulogom Petra u predstavi Francuzica splitskog HNK glumac Trpimir Jurkić ostvario je iznimnu glumačku kreaciju. Igrajući na jednostavan način, hineći banalnost svoga lika pokazao je glumačku mudrost kojom je na studiozan i topao način u suigri s kolegicom Snježanom Sinovčić Šiškov donio na scenu karakter kojim plijeni pažnju gledatelja. Ova uloga je sjajna interpretacija i inspiracija u radu na dramskim likovima koji pokazuju običnu ljudsku svakodnevnu narav čovjeka koji se ne usuđuje biti sretan.

Ronald Žlabur za ulogu Petra Krpana u predstavi BRAT BRATU

U režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji ZGK Komedija

Virtuoznom glumačkom igrom ističe se svojom energijom u sjajnoj kolektivnoj igri ansambla. Kao neumorni motor ansambla kontinuirano daje ritam predstavi uvažavajući kolege na sceni dajući prostora svojoj igri slušajući i izvlačeći iz partnera sjajnu suigru.

Nagrada “Ivo Fici” za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina

Josip Ledina za ulogu Josipa u predstavi FEŠTA

Autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine u produkciji Teatra Exit I u suradnji s ADU u Zagrebu

Uloga koju je donio na scenu sa glumačkom energijom koju posjeduje odlično pokazuje karakter lika kojeg igra. U sjajnoj partnerskoj igri pokazao je svu širinu glumačkog bića.

Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina

Josipa Anković za ulogu Josipe u predstavi FEŠTA

Autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine u produkciji Teatra Exit i u suradnji s ADU u Zagrebu

Glumačkim habitusom kojeg krasi vrckavost, lucidnost i sigurnost kojom vlada scenom te publikom zaslužuje ponijeti nagradu. Energija kojom gradi ulogu mlade žene koja pokušava zaokružiti svoj život u svim segmentima dramske igre je glumački zrela unatoč godinama.

Nagrada “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade

Buga Marija Šimić za uloge u predstavi SUNCE DJEVER I NEVA NEVIČICA

U režiji Ivice Šimića i produkciji Male scene Zagreb.

Glumačkom hrabrošću kojom vodi predstavu uključujući sve elemente glumačkog zanata donijela je sjajnu interpretaciju više likova. Vrlo promišljeno, koristeći svoje talente u mudro postavljenoj režiji, buga je ispunila sav prostor igre na dramski zanimljiv i pitak način.

Nagrada „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini

HOTEL ZAGORJE

U režiji Anice Tomić i produkciji GDK Gavella.

Ansambl predvođen Dijanom Vidušin kreirao je uloge koja glumačkom točnošću opisuje žene tog dramskog trenutka. Razbijajući barijere generacijskih razlika i habitusa igrajući kao jedan živi organizam naglašavaju neodvojivost doprinosa svake glumačke kreacije ansambla GK Gavella. Time Predstava Hotel zagorje s pravom nosi nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Riječ izbornika 28. Festivala glumca

Poštovane kolegice, kolege, ljubitelji kazališta, drage Slavonke i dragi Slavonci!

 

 

Ivica PucarNa početku moram reći kako mi se svidio stav Upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika da COVID 19 ne može zaustaviti Festival glumca.

To i ne čudi, sjetimo li se da je nastao u Domovinskom ratu i da mu ni “biblijske” poplave nisu mogle ništa. Možda će biti odgođen, ali “najglumačkiji festival” će se sigurno održati.

Stoga, u ovim gotovo nemogućim objektivnim okolnostima, biti izbornikom Festivala nije samo čast, već velika odgovornost i obveza.

U vrijeme lockdowna svi smo imali priliku dublje razmisliti o svojim  životima, podvući crtu i napraviti bilancu ispod naših glumačkih puteva, vizija i želja.

Zaključio sam, zapravo uvjeren sam, da smo svi ili gotovo velika većina u lockdownu shvatili koliko volimo svoj posao i kako ga nikad ne bismo trebali shvaćati olako i uzimati zdravo za gotovo. Jer kako drukčije objasniti da u izuzetno izazovnim “koronaškim” uvjetima rada, u godini koju želimo što prije zaboraviti, mi imamo jednu od najboljih, najraznovrsnijih i najmaštovitijh kazališnih  sezona?

Odgovorno tvrdim da je Festival glumca po svojim predstavama, ne samo najbolji  festival u Hrvatskoj već i mnogo šire. Uvjeren sam da će kazališni kroničari, kritičari i teoretičari nekoliko predstava iz protekle sezone zabilježiti u svim važnim kronikama, biltenima  i kazališnim enciklopedijama. Mnoge predstave iz “korona sezone” su zaista sjajne, a neke će se, uvjeren sam, odigrati i više od stotinu puta.

Smatram svojim postignućem, a neki bi to nazvali i pravim podvigom, pozvati čak 21 predstavu na Festival glumca  umjesto predviđenih 16 do 18. No žao mi je što još 2 sjajne predstave nisam uspio pozvati u festivalsku konkurenciju. Naime, gornja granica produkcijskih mogućnosti Festivala je sudjelovanje 18 do maksimalno 20 kazališnih predstava.

Sigurno bi netko drugi na mom mjestu izabrao drugačije, ali ovo je moj izbor i stojim iza njega. Svi koji su bili izbornici, članovi žirija i slično znaju koliko je to težak i nezahvalan posao.

Vodio sam se najvišim umjetničkim kriterijima, glumačkim umijećem, maštom, zaigranošću, partnerstvom, suigrom i tražio sam sve ono što je glumački zanimljivo, nepredvidljivo, drugačije i sa stavom.  Pa ako je ovo Festival glumca onda je i  sasvim logično da su glumac, glumčeva riječ i gesta  glavni kriterij u odabiru.

Imala je korona i još pokoju dobrobit. Primjerice, sve sam predstave gledao kao kolega navijač, supatnik koji se veseli svakoj dobroj ulogi. Imao sam potrebu pomoći i suosjećati kad kolege nisu došle do željenog cilja. Na sreću, takvih je bilo malo.

Izbornički posao za 28. Festival glumca zapamtit ću po zaštitnim maskama, epidemiološkim mjerama uslijed kojih je nerijetko bilo skoro više glumaca na sceni nego nas u publici, po tome da se nisam smio družiti s kolegama nakon predstave…

No ipak, ono što će mi posebno ostati u sjećanju jesu aplauzi na kraju predstava. Ti aplauzi bili su drugačiji nego inače. Nije to bio samo uobičajen pljesak za glumački trud i zahvala glumcima. Publika je aplaudirala i za one koji nisu mogli doći. Bio je to aplauz  u kojem sam čuo podršku, poruku da im nedostajemo i osjetio ljubav.

A glumci su spontano uzvraćali pljeskom s pozornice. Kao da je postojao naputak ili kao da je tako izrežirano. Svi glumci iz svih kazališta sa svih pozornica diljem Hrvatske. Pljeskali smo publici sa zahvalom da iznimno cijenimo to što dolaze u kazalište u vrijeme pandemije i što nam daju bezrezervnu podršku. Bila je to uzajamna ljubav, poseban doživljaj, a nerijetko su zasuzile oči i publici i glumcima na sceni…

I na kraju, ne bih bio u koži žiriju, a Slavoncima i njihovim gostima želim da uživaju u zaista sjajnim predstavama i vrhunskim glumačkim kreacijama.

Srdačno Vaš,
Ivica Pucar
U Zagrebu, svibanj, 2021.

Odgođeno održavanje 28. Festivala glumca

28. Festival glumca bit će održan u rujnu

Poštovani!

Uslijed pogoršanog epidemiološkog stanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao i u cijeloj Hrvatskoj, odgađa se 28. Festival glumca koji se trebao održati od 13. do 22. svibnja. 28. Festival glumca održat će se od 2. do 11. rujna 2021.
U svih pet gradova županije (Županji, Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku) sudjelovat će 21 kazališna predstava iz cijele RH prema izboru ovogodišnjeg izbornika, ak. glumca Ivice Pucara.
Domaćin 28. Festivala je Grad Županja, a počasna funkcija Domaćice Festivala povjerena je nacionalnoj dramskoj prvakinji iz Splita Kseniji Prohaski.
Članovi Ocjenjivačkog suda su Ivica Zadro (umirovljeni glumac ZGK Komedija), Ana – Marija Vrdoljak (glumica GK Žar ptica) i Jakov Bilić (glumac i ravnatelj HNK u Šibeniku).
Festivalskim vijećem Festivala glumca predsjedava Joško Ševo, ak. glumac i redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a utemeljitelji Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija.
U očekivanju da će se i 28. Festival glumca uspješno i na radost svih sudjelujućih umjetnika kao i brojne publike u rujnu održati u zdravlju i zajedničkom slavlju glumačkog umijeća i kazališne umjetnosti, srdačno Vas pozdravljam i pozivam da i dalje pratite naš “najglumačkiji” festival.

S poštovanjem,

Marija Filipović
Tajnica HDDU-a i izvršna producentica
Festivala glumca

Izabrane predstave za 28. Festival glumca

Grad domaćin Županja

Županja, Vinkovci, Ilok, Otok, Vukovar
(od 2. do 11. rujna 2021.)

1. GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA, Zagreb
Autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić „HOTEL ZAGORJE“ u režiji Anice Tomić

2. ZAGREBAČKO GRADSKO KAZALIŠTE KOMEDIJA, Zagreb
Ray & Michael Cooney „BRAT BRATU“ u režiji Lee Anastazije Fleger

3. ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH, Zagreb
Ivor Martinić „DOBRO JE DOK UMIREMO PO REDU“ u režiji Aleksandra Švabića

4. SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH, Zagreb i FIJI GRUPA d.o.o., Zagreb
Tarik Filipović i Boris Svrtan „PREDSJEDNICI&CA (PRETPOSLJEDNJA VEČERA)“ u režiji Tarika Filipovića

5. KAZALIŠTE MORUZGVA, Zagreb
Ivan Leo Lemo „VLA VLA VLAJLAND CABARET“ u režiji Ivana Lea Leme

6.TEATAR EXIT, Zagreb
u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu „FEŠTA“ autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine

7. TEATAR EXIT, Zagreb
Steven Berkoff „TIHA NOĆ“ u režiji Matka Raguža

8. KAZALIŠTE PLANET ART, Zagreb i TEATAR RUGANTINO, Zagreb
Lutz Hübner „BOKSAČKO SRCE“ u režiji Marka Torjanca

9. TEATAR GAVRAN, Zagreb
Miro Gavran „SAVRŠENI PARTNER“ u režiji Slađane Kilibarde

10. MERCURY FILM, Zagreb u koprodukciji sa Studentskim centrom , Zagreb
Jakov Sedlar „HELOISE I ABELARD“ u režiji Jakova Sedlara

11. KAZALIŠTE MALA SCENA, Zagreb
Predstava za djecu i mlade – Ivana Brlić – Mažuranić „SUNCE DJEVER I NEVA NEVIČICA“ u režiji Ivice Šimića

12. GLUMAČKA DRUŽINA HISTRION, Zagreb
Peter Quilter „NA PAROVE RAZBROJ S“ u režiji Ivana – Gorana Viteza

13. KAZALIŠTE LUDA KUĆA, Zagreb
Rene Bitorajac prema filmu Paola Genovesea „Perfetti sconosciuti“ „POTPUNI STRANCI“ u režiji Renea Bitorajca

14. KAZALIŠTE PRIJATELJ, Zagreb
Predstava za djecu i mlade – Hrvoje Zalar „HRVATSKE VILE I VJEŠTICE“ u režiji Hrvoja Zalara

15. UMJETNIČKA ORGANIZACIJA KREATOR, Zagreb
Ivan Ožegović „453 FOTKE S TEČAJA NJEMAČKOG“ u režiji Ivana Ožegovića

16. FIJI GRUPA d.o.o., Zagreb
Nikolina Bogdanović „DA SAM PTICA“ u režiji Arije Rizvić

17. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT
Ilija Zovko „FRANCUZICA“ u režiji Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića

18. Koprodukcija HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U OSIJEKU,
GRADSKOG DRAMSKOG KAZALIŠTA GAVELLA iz Zagreba i OSJEČKOG LJETA KULTURE 2020.
A. P. Čehov „VIŠNJIK“ u režiji Dražena Ferenčine

19. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE u Varaždinu
Vid Balog i Goran Vrbanić „CIGLE SVETE ELIZABETE“ u režiji Krešimira Dolenčića

20. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR
Hristo Bojčev „HANIBAL PODZEMNI“ u režiji Matjaža Latina

21. GRADSKO KAZALIŠTE JOZA IVAKIĆ VINKOVCI i HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU
August Strindberg „GOSPOĐICA JULIJA“ u režiji Aide Bukvić

Izbornik 28. Festivala glumca
Ivica Pucar, ak. glumac

IZBORNIK 28. FESTIVALA GLUMCA

 

Ivica Pucar hrvatski je kazališni, televizijski i filmski glumac, rođen 5. svibnja 1975. u Zadru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti upisuje 1994. nakon prethodno odslušane i položene 1. godine Pravnoga fakulteta. Diplomirao je s odličnim uspjehom u klasi pokojnoga profesora Izeta Hajdarhodžića i bio nagrađen s Rektorovom nagradom za studij.
Prvu ulogu odigrao je u Zadru 1982. u crkvi Sv. Ivana u Božićnoj priči. Još kao student druge godine počeo je surađivati s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu u kojemu je odigrao 25 premijera. Posljednjih pet godina surađuje s Glumačkom družinom Histrioni s kojom je odigrao preko 300 predstava.
Sudjelovao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Zadarskom kazališnom ljetu te u predstavama zagrebačke Komedije, Istarskoga narodnoga kazališta iz Pule, Glumačke družine Grabancijaš. Član je HDDU, a od 2000. ima status samostalnog umjetnika u HZSU. Snima za film i televiziju, a od sezone 2006/2007 pridruženi je član ansambla HNK u Varaždinu. Od 2019. član je ansambla GDK Gavella.

Dodjelom nagrada i priznanja u Vukovaru je završen 27. Festival glumca

Vukovar, 14.09. 2020. – Dodjelom nagrada i priznanja u Vukovaru je završen 27. Festival glumca.

Na završnoj svečanosti u prostoru Gradskog muzeja u Vukovaru, ocjenjivački sud 27. Festivala glumca u sastavu: Branka Cvitković (predsjednica) te Pere Eranović i Vjekoslav Janković, dodijelio je slijedeće nagrade:

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu

Linda Begonja za ulogu Čistačice u predstavi „Cabaret preko veze“

Autora i redatelja Ivana Lea Leme u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva iz Zagreba.

Još jednom pokazala je svu raskoš svog glumačkog talenta, osvojila nas šarmom i došla do one točke glumačkog ushita, kad prestanemo gledati glumačko umijeće i povjerujemo osobi koja nas prevari i zaigra na kartu istine. Glumica koja suvereno vlada u svakom žanru pa tako i ovoj zahtjevnoj formi kabarea, gdje moraš imati arsenal glumačkog oružja iz kojeg pucaš i osvajaš svoj glumački prostor, koji za ovu glumačku divu nema granica. A to je gospođica Linda Begonja.

 

Ana Marija Veselčić za uloge u predstavi „Domaši“

Autorice iredateljice Ane Marije Veselčić u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu.

Predstava “Domaši” direktno je uputila niz otvorenih, osjetljivih i drskih pitanja institucijama koje se bave zbrinjavanjem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i upozorila na taj gorući problem u društvu. Minimalnim glumačkim sredstvima mlada glumica nas je uvela u potresnu priču o toj nevidljivo djeci koja odrastaju na drugačiji način i pomalo nas kao društvo postidjela, a ona je gospođica Ana Marija Verselčić.

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca

Vladimir Andrić za ulogu Andrije u predstavi Ivane Šojat „Štajga“

U režiji Jasmina Novljakovića i produkciji Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci.

Predstava “Štajga” prema romanu Ivane Šojat nastala je kao homage vinkovačkim željezničarima i vremenu kad je vinkovački kolodvor bio jedan od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Evrope i simbol grada Vinkovaca. Željeznica nisu samo vlakovi, pruge. Željeznica su ljudi. Ova predstava govori upravo o njima. Članovi ansambla vinkovačkog kazališta, zajedno s gostujućim glumcima to su prihvatili kao izazov i predali se redateljskoj palici Jasmina Novljakovića. Stvorili su umjetničko dijelo vrijedno divljanja u kojem je posebno mjesto osvojio i zauzeo, glumac snažne glumačke ekspresije i svojim postojanjem stvorio atmosferu koja nas je odvela u neko prošlo vrijeme, a to je Vladimir Andrić.

Goran Grgić za ulogu Waltera u predstavi Donalda Churchilla „Dekorater“

U režiji Nine Kleflin i produkciji Kazališta Lectirum iz Zagreba.

Glumac koji ne razlikuje veliku scenu od male, veliku ulogu od male uloge, nego svaku svojom glumačkom osobnošću učini snažanom i velikom, čvrst je pokretač radnje i pouzdan partner svojim kolegicama. Ostvarujući atmosferu zajedništva i radosti igre, uvijek spreman nesebično dati sebe publici, koju uvažava i poštuje. U svojoj skromnosti od nje uvijek dobije ono što glumcu najviše treba, a to je zahvala gromkim aplauzom. Nije teško pogoditi – to je Goran Grgić.

Nagrada “Ivo Fici” za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina

Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu „Flex“

U režiji Ivana Penovića i izvedbi KunstTeatra & UO Punctum iz Zagreba.

Predstava „Flex“ nastala u koprodukciji KunstTeatra & UO Punctum autorski je projekt grupe mladih glumaca vođenih sigurnom rukom redatelja Ivana Penovića. Predstava se bavi pitanjima postojanja i nastojanja privatnih firmi danas, načinima proizvodnje danas. Kao takve često su na rubu apsurda. Ovi mladi ljudi na satiričan su se način poigrali takvim pojavama u društvu danas. U toj sjajnoj kolektivnoj igri izvrsnih glumaca svojom zanimljivom pojavom nametnuo se novi zaposlenik te neobične firme i osvojio naše simpatije. Njegovo ime je Bernard Tomić.

Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina

Monika Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi Cristine Clemente i Marca Angeleta „Laponija“

u režiji Nenni Delmestre i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

U kazalištu bavljenje suprotstavljenim društvenim i svjetonazorskim polaritetima uvijek je intrigantan zadatak, vrlo izazovan, atraktivan, ali i osjetljiv. Tim više ako je riječ o kazališnoj stvarnosti u kojoj se očekuju odgovori na pitanja identiteta, ne samo identiteta pojedinca već i šire društvene zajednice kojoj gledatelji pripadaju. Takvi rebusi zahtjevaju ozbiljnu založenost glumačkog ansambla za vlastite likove. Jednu takvu vrijednost u vinkovačko kazalište nam je donio splitski HNK i ansambl predstave Laponija, autora Cristine Clemente i Marca Angeleta, a u režiji Nenni Delmestre. U zanatski vrhunskom doigravanju nije mogla ostati ne primjećena reska i pitka igra jedne glumice. Lik Monike izgrađen je odlučnim i promišljenim rješenjima, brze, ali ispravno tempirane reakcije, osjećaj za tempo i scenske kretnje koje su se duhovito suobličile s riječju, elementi su u kojima smo i mi prepoznali autentičnost glumačke interpretacije. A Moniku tumači Monika Vuco Carev.

Nagrada “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade

Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje „Huligan“

U režiji Paška Vukasovića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba.

Predstava “Huligan” Kazališta Mala scena iz Zagreba, odvela nas je na tribine nogometnih stadiona, na mjesta gdje se okupljaju skupine navijača problematičnog ponašanja. Takvoj skupini pripada i naš “huligan”, brz na šaci, agresivan, a iza svega toga skriva se jedan nesiguran dečko koji treba proći težak put odrastanja i platiti visoku cijenu za to. Mladi glumac koji vam se uvuče pod kožu i kojeg vrlo brzo zavolite i na njegovoj ste strani je Matija Šakoronja.

Nagrada „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini

„Ja od jutra nisam stao“ Une Vizek

U režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.

Nagrađeni tekst na natječaju Marina Držića Une Vizek: “Ja od jutra nisam stao” dospio je u prave ruke u kazalište Kerempuh, gdje su se majstori glume obračunali i poigrali s uvriježenim kišeima muško ženskih odnosa u suvremenom . Ozbiljnost ove satire leži u tome što se svatko pomalo može naći upleten u mrežu neravnopravnosti spolova i postaviti si neugodno pitanje; jesmo li mi pomalo izmijenili uloge? Predstava “Ja od jutra nisam stao” propituje uobičajene odnose moći u društvu, komunikaciju i nesporazume među spolovima i čežnju za promjenama. Rasprave na tu temu oduvijek traju, one su otvorene, žive i nikada neće doživjeti svoj kraj. Svoj prilog tome dali su i ovaj put majstori glume: Jerko Marčić, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Hrvoje Kečkeš, Linda Begonja i Ornela Vištica.

Posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru

Ocjenjivački sud 27. Festivala glumca dodjeljuje Posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru

Lovri Ivankoviću, Deniju Sankoviću, Luki Barešiću, Domagoju Nižiću, Matinu Antunoviću i Tomi Medvešeku u predstavi N. V. Gogolja „Kabanica“ u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus & Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

Gogoljeva pripovjetka “Kabanica” nadrasta sredinu i vrijeme u kojem je nastala i postoje i ostaje svevremena i zagledana u svako vrijeme. Ona upozorava, opominje i straši. Redatelj predstave Vinko Radovčić okupivši mlade glumice, zajedničkom energijom i promišljanjem, stvorio je djelo zastrašujućih poruka i otvorio prostor za razmišljanje u kojem ne možete ostati pasivni i poziva svakog čovjeka u gledalištu da govori, da se buni, da se ne plaši, da mijenja i da reagira na ono što ne valja u društvu. Sumorna atmosfera koje su ovi mladi ljudi svojom angažiranom igram stvorili i začarali nas ne daje nam pravo da bilo koje ime izostavimo. I zato ih s radošću ističemo jer oni su ova predstava; Redatelj Vinko Radovčić koji je znao pokrenuti i voditi svoje glumce, a to su Lovro Ivanković, Luka Barešić, Matino Antunović, Toma Medvešek, Domagoj Nižić i Deni Sanković.

Uz stihove Tina Ujevića – “Za let si dušo stvorena…” otvoren 27. Festival glumca

Vukovar, 05. rujna 2020.

U Hrvatskom domu u Vukovaru, sinoć su 27. Festival glumca zajednički proglasili otvorenim vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović. Zbog aktualne epidemiološke situacije, predstave u kazališnim dvoranama Vukovara, Vinkovaca, Županje, Iloka i Otoka izvodit će se pred smanjenim brojem gledatelja zbog propisanih epidemioloških mjera.

U narednih osam dana slavit će se u Vukovarsko-srijemskoj županiji glumačka umjetnost i glumačko postojanje kroz izvedbe 13 predstava koje dolaze iz Zagreba, Splita, Zadra, Velike Gorice, Vinkovaca, Varaždina i Osijeka, a koje je od 63 prijavljene predstave iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije odabrao ovogodišnji izbornik Nedim Prohić. Predstave će pratiti i o najboljima odlučiti ocjenjivački sud kojega čine umirovljena glumica i nacionalna prvakinja HNK Zagreb Branka Cvitković, glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković te glumac splitskoga HNK Pere Eranović. Oni su već sinoć imali prvi radni zadatak – pogledati izvrsnu komediju DEKORATER Kazališta Lectirum iz Zagreba u izvedbi Ksenije Pajić, Ana-Marije Percaić i Gorana Grgića. Redateljica predstave je Nina Kleflin.

Festival glumca je nemoguće zamisliti bez glumca – domaćina, a ta čast ove je godine pripala umirovljenom glumcu i dugogodišnjem ravnatelju ZGK Komedija – Niki Pavloviću. Njegov dan proslavit ćemo u srijedu 9. rujna. Svečanom otvorenju Festivala u Hrvatskom domu nazočila je i izaslanica i posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, a u ime ovogodišnjega grada domaćina festivala Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić. Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo istaknuo je: „Festival će se održati suzdržano u svemu osim u kazališnoj umjetnost, osim u riječi koja će odzvanjati s ove i drugih scena unutar Vukovarsko-srijemske županije“.

I kako kazališnih predstava ne bi bilo bez glumaca, ali i publike zahvaljujemo vjernoj publici VSŽ koja živi s Festivalom glumca; želimo vam puno vrhunskih kazališnih doživljaja i dobru zabavu uz riječi predsjednice HDDU-a Perice Martinović: „Vjerujem da su kazališne daske još uvijek jedna nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa. Neka nam svima Bog da zdravlja, a mi slavimo glumca i riječ jer teatar je – riječ!“

Konferencija za medije 27. Festivala glumca – Kazališna kavana Kavkaz, Zagreb

Na konferenciji za medije 27. Festivala glumca održane u kazališnoj kavani Kavkaz u Zagrebu,
predstavljene su izabrane predstave, najavljeni su popratni programi te raspored predstava i članovi ocjenjivačkog suda.
Ovogodišnji, 27. po redu, Festival glumca održat će se od 5. do 13. rujna u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije:
Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji, a ovogodišnji grad domaćin Festivala je Grad Vukovar.

Na programu će biti 14 kazališnih predstava, koje je izabrao ovogodišnji izbornik 27. Festivala glumca, glumac i član zagrebačkog Gradskog kazališta “Komedija” Nedim Prohić, a domaćin festivala ove godine je umirovljeni glumac i ravnatelj Gradskog kazališta “Komedija”, Niko Pavlović.

Članovi ocjenjivačkog suda koji će pratiti predstave i na kraju festivala proglasiti te nagraditi najbolje: glumice i glumce kao i predstave, biti će: umirovljena glumica, nacionalna prvakinja HNK-a u Zagrebu Branka Cvitković, ak.glumac, član drame HNK u Splitu Pere Eranović, te prvak drame HNK u Osijeku i izv. Prof. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Vjekoslav Janković.

Organizatori Festivala glumca su Umjetnička agencija Asser Savus te Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, uz potporu Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije te 5 gradova županije.
Svečanost otvorenja biti će u subotu, 5. rujna, u 18:00 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru, a nakon svečanog programa otvorenja, Festival će započeti komedijom “Dekorater” Kazališta Lecirum iz Zagreba.
Konferenciji za medije nazočila je pročelnica za turizam i kulturu Marija Budimir.

Izabrane predstave za 27. festivala glumca

Vukovar, Vinkovci, Otok, Županja, Ilok
(od 5. do 13. rujna 2020.)

1. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU
A. P. Čehov „TRI SESTRE“ autorski projekt Bobe Jelčića

2. SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH, Zagreb
Una Vizek „JA OD JUTRA NISAM STAO“ u režiji Nane Šojlev

3. KAZALIŠTE MORUZGVA, Zagreb i SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH, Zagreb
Ivan Leo Lemo „CABARET PREKO VEZE“ u režiji Ivana Lea Leme

4. KUNSTEATAR i UO PUNCTUM, Zagreb
Autorski projekt„FLEX“ u režiji Ivana Penovića

5. KAZALIŠTE LECTIRUM, Zagreb
Donald Churchill„DEKORATER“ u režiji Nine Kleflin

6.PUČKO OTVORENO UČILIŠTE VELIKAGORICA, GRADSKO KAZALIŠTE – SCENA „GORICA“
Bratislav Dimitrov „(DIS)FUNKCIJA GLAVE“ u režiji Ivana Lea Leme

7. LHRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT
Cristina Clemente i Marc Angelet„LAPONIJA“u režiji Nenni Delmestre

8. GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA, Split u koprodukciji s UMJETNIČKOM AKADEMIJOM U SPLITU
Ana Marija Veselčić „DOMAŠI“ u režijiAne Marije Veselčić

9. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE u Varaždinu
Anonimus„ČINI BARONA TAMBURLANA“u režiji Krešimira Dolenčića

10. UDRUGA ZA KULTURU I UMJETNOST DRAMA PLUS u koprodukciji s HRVATSKIM NARODNIM KAZALIŠTEM ZADAR u sklopu 25. ZADARSKOG KAZALIŠNOG LJETA
Nikolaj Vasiljevič Gogolj „KABANICA“ u režiji Vinka Radovčića

11. GRADSKO KAZALIŠTE JOZA IVAKIĆ Vinkovci
Ivana Šojat„ŠTAJGA“ u režiji Jasmina Novljakovića

12. GRADSKO KAZALIŠTE „ŽAR PTICA“, Zagreb
Predstava za djecu i mlade – Dina Vukelić „AKO KAŽEŠ, GOTOV SI“ u režiji Krešimira Dolenčića

13. KAZALIŠTE MALA SCENA, Zagreb
Predstava za djecu i mlade – Marina Pejnović, Paško Vukasović, Matija Šakoronja „HULIGAN“ u režiji Paška Vukasovića

Izbornik 27. Festivala glumca
Nedim Prohić, ak. glumac

27. FESTIVAL GLUMCA

FESTIVAL GLUMCA U VRIJEME KORONE

Slijedom odgode Festivala koji se trebao održati u svibnju, Festival će se, sukladno epidemiološkim uvjetima, održati od 5. do 13. rujna 2020.g. u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije.

Ovogodišnji grad domaćin je grad Vukovar.